Balaton Budo Sportkör - Kyokushin Karate Klub

Edzések helye, ideje

 

FELNŐTTEKNEK: Balatonfűzfő, Öveges József Szakképző Iskola Gimnázium és Kollégium, Gagarin u. 27.

Hétfőn 17.30 – 19.00

Szerdán 17.30 – 19.00

  Pénteken 17.30 – 19.00

 

GYEREKEKNEK: Balatonalmádi 

Hétfőn 16.00 – 17.00 Erőd Terem

Pénteken 15.00 – 16.00 Erőd Terem

Mi is az a Kyokushin karate?

Klubunk története

Balaton Budo Sportkör – Bakos Dojo a Szolnoki Bajnokok SE – Lázár Dojo alá tartozó klub, mely az OKKH „család” részeként működik. Közvetlen tanárom, Shihan Lázár Tibor (5. dan) tanítványaként Shihan Borza Józsefnél (7. dan) vizsgázhattam 1. danra 2014. augusztus 12-én.

2017-ben Balatonalmádiba költöztem, ahol a harcművészetek különböző ágai már évek óta virágoztak. Kivétel volt ez ügyben a Kyokushin karate, ezért 2018 szeptemberében elindítottam a Balaton Budo Sportegyesületet gyerekek és felnőttek számára.

Klubunk egyaránt hangsúlyt fektet a Kyokushin harcművészet fizikai és spirituális vonatkozására, ami meggyőződésünk szerint csak együtt tudja biztosítani az emberi értékeink kibontakoztatását, ami tulajdonképpen a fő célunk, nem beszélve a gyerekek egészséges testi–lelki fejlődéséről!

     Mindezen túl, természetesen lehetőséget biztosítunk a versenyezni kívánó karatékák számára is mind a felkészülés, mind a versenyzési lehetőség tekintetében. 

     A karate életkortól függetlenül gyakorolható és bármikor elkezdhető. Ebből adódik az a különlegessége, hogy mint életmód működik a gyakorlók életében. Bátorság, egyenesség, őszinteség, becsület, egyben alázat, kitartás, elszántság és odaadás a társak iránt.

Ha ezek az értékek fontosak számodra, várunk szeretettel edzéseinken!

Osu!

Szervezetünk az OKKH – Oyama Karate Kyokushin Hungary

Vezetője Borza József Shihan 7. dan

Borza József, az európai Kyokushin élet meghatározó alakja, 1978-ban, 17 évesen kezdett Kyokushin karatéval foglalkozni Szolnokon, Furkó Kálmán vezetésével. Tehetsége korán kibontakozott, hamarosan a kezdődő magyar karate-élet domináns figurájává vált. Kyu fokozatokra Shihan Furkó Kálmán és a gyakran hazánkba látogató, világszerte elismert svéd mester, Shihan Howard Collins vizsgáztatta. Borza 1. danra 1983-ban az akkor legnagyobb és legnevesebb európai tornán, az IBUSZ Oyama Kupán vizsgázott Budapesten. Abban a szerencsében volt része, hogy maga a Kyokushin karate alapító atyja, Sosai Masutatsu Oyama vizsgáztatta. Borza Magyarországon ötödikként szerzett mester fokozatot. Az IBUSZ Oyama Kupákat 2 évenként rendezték meg, összesen 4 alkalommal; Borza József az első 3 versenyen első helyezést ért el. Ezeken a versenyeken Sosai Oyama akasztotta a nyakába az aranyérmet. A 4. versenyen Sosai már nem vett részt. Ezzel az eredménnyel Európa egyik legjobb versenyzőjét tisztelhettük benne, mely megalapozta későbbi karrierjét, s kikövezte útját a világhír felé.
1985-ben szerzett 2. dan fokozatot Shihan Howard Collins Magyarországon tartott, legendásan magas színvonalú vizsgáján. 1987-ben Svájcban rendezték meg azt az Európai Szupergálát, súlycsoportnélküli versenyt, ahol Andy Hug szerzett aranyérmet, Kenji Midori ezüstérmet, Borza József bronzérmet. Az újabb övfokozat, a 3. dan arany csíkja 1988-ban került Borza övére, ugyanilyen keretek között. Magyarországon a vizsgarendszer híresen kemény volt, nagy dicsőségnek számított, ha valaki ilyen magas fokozatra tett szert.
1. danra 30, 2. danra 40, 3. danra 50 full kontakt küzdelmet kellett vívni, válogatott küzdőpartnerekkel.
1986-ben költözött Egerbe, ahol óriási tömegbázis teremtett a Kyokushin karaténak. Az egri Borza Dojo máig a legnagyobb létszámú hazai klub, gyakorlatilag a magyar honbu. Egy-egy edzésen ma is 8-10 fekete öves vesz részt.
1996-ban Sensei Borza, Shihan Nishida Yukio-tól kapta a 4. dan fokozatot. 
Borza 1998-ban saját szervezetet hozott létre, melynek neve Oyama Karate Kyokushin Hungary (OKKH) lett, s amihez azóta 30 klub csatlakozott. 
Az 5. dan fokozatot Shihan Yoshikazu Matsushima ítélte Borzának sikeres vizsgája után Kanadában, Montréal-ban egy rangos nemzetközi versenyt követően. 6. danra 2005 novemberében vizsgázott a lengyelországi Európa-bajnokság alkalmával. Európában egyedüliként Borza szerezett övvizsga útján 6. dant, ezt az övfokozatot egyébként adományozás útján szokás megkapni.

https://www.borzakarate.hu/shihan_borza_jozsef/hu